Mottó:
“Nem fogok bujkálni a véleményem elől.”
Pajzs Miki, Belga, Sicratman, Don Giovanni ujjbábopera

A közhiedelem, legalábbis Magyarországon, még mindig az, hogy a művész ne politizáljon, se szóban, se tettben, utcai tüntetésen meg főleg ne: beszéljenek, ha nagyon akarnak, a művek. A politizálás árt a népszerűségének, ez a hátsó gondolat motoszkál az öncenzúra mélyén, amit azonban minden valamire való művész szégyellene kimondani. „Szerencsére” kimondják helyettük a menedzserek: helló fiúk-lányok, művészek-művésznők, az eladások, a nézettség, a jegybevételek magukért beszélnek, etc.

A hazai popzene világában is elterjedt ez a téveszme, miközben globálisan sorolhatatlan a közügyekkel, politikával kapcsolatban a nyilvánosság előtt is állást foglaló zenészek névsora.

Ám, ahogy teher alatt nő a pálma, úgy nő a honi kortárs alkotók megszólalásainak száma is a maguk és mások szellemi, művészi szuverenitása védelmében. Ej, a titkos egyetem titkosan kezdődik, mégis, utoljára kivilágosodik.

Ebben a rovatban a saját véleményemen túl számomra fontos alkotók megszólalására is kitérek, a globális és a hazai térfeleken pásztázva.

A rovat indulását fémjelző Paizs Miklós, és az SZFE demonstrációjában résztvevő hallgatók, tanárok, valamint az őket támogatók előtti főhajtást megfejelném egyik nagy kedvencem, Patti Smith közéleti gesztusával – egy fantasztikus globális aktivista, Greta Thunberg 17. születésnapjának másnapján, Patti egy évvel ezelőtti, Gretát köszöntő versével.

This is
Greta Thunberg, turning
seventeen today, asking
for no accolade, no gifts,
save we not be neutral.
The Earth knows its kind,
just as all deities, just as
animals and the healing
spring. Happy birthday
to Greta, who stood today,
as every Friday, refusing
to be neutral.

https://www.rollingstone.com/music/music-news/patti-smith-greta-thunberg-birthday-poem-933338/

Közélet