Jön, jön, jövünk az Ági és fiúk zenekar történetével, hamarosan!

Ági és fiúk - Pompásan tujázunk - 1

Addig is, kis előzetesként friss híreink következnek: elindultak szoftosan, maszkosan a legújabb Ági-lemezanyag felvételét előkészítő próbák.

Otthonosság érzetünket megerősítendő ismét egy lepattant hajdani ipari telepen lett próbahelyünk a régi-új Dürer próbatermek egyikében.

Megfejtettük az udvaron pompázó villamos-matuzsálemek ottlétét is: a szomszédos méh-telep ipari vágányaira, mint ócskavasak kerültek a régiségek.

Nemes Gyula Zéró című filmje is itt játszódott, részben, ezen a méhtelepen, jómagam is statisztáltam benne ef. Zámbó Öcsike és Víg Miska társaságában; fegyveres felkelők voltunk, rosszak a rosszak ellen, a rosszak rosszai, ergo jók a köbön.

Ági és fiúk - Pompásan tujázunk - 2

A Hadsereg című Ági és fiúk dal szerzőjeként most újfent elgondolkodom: feltűnhetek-e én, moralice leokézható, fegyverrel lövöldözve filmen, utcán, téren? ’56 szülötteként persze rögtön más a leányzó fekvése, ahogy a drága nagyanyám mondaná.

Békebeli infó a méh-telepről, és Ági és fiúk érintettségű: Kreutz Laci dobosunk, mikor még mobil szobrokat is épített, ide járt ki alkatrészekért.

A hazai non-mainstream zenekarok közt az Ági és fiúk is végigjárta kálváriáját a próbahelyeket illetően, nekem a Caola gyár, és a Csata utcai üzemépületek a legemlékezetesebbek a kilencvenes évekből, a rendszerváltás környékén magánba’ átszaszerolt hajdani állami tulajdonok közt. A Caola –sztori pikantériája, ez is Kreutz Laci szíves közlése, hogy Nagy Imre, a rendszerváltás előtti KISZ KB utolsó titkára lett a tulaja a gyárépületnek, míg el nem húzott szépen Amerikába. Ezekről a privatizációs sztorikról Kerékgyártó István ír élvezetesen, elsőkézből vett infókkal turbózva művei suspensét.

Ági és fiúk - Pompásan tujázunk - 3

Végül, de nem utolsó sorban – majdnem sört írtam, mivel az új Dürer próbatermek ott vannak a kőbányai sörgyár szomszédságában – a villamos matuzsálemekről ejtenék néhány szót, családunk BESZKART-osának, Kató néninek, aki a kilencvenes éveit tapossa, dedikálva a kép mellékleteket.

Ági és fiúk - Pompásan tujázunk - 4

Az ő története majd egy önéletrajzi cuccban bontakozik ki, a szerteágazó családfát is megéneklő nagyregényben, mely készül, készülget, fényévekkel lassabban, mint a lucaszéke.

A világ legkegyetlenebb önéletrajza munkacím, belátható, kicsit önsorsrontó, így elriaszt olykor a nekiveselkedéstől, de nem arról vagyok híres, hogy megijednék a saját árnyékomtól.  Ami késik, nem múlik – csak én el ne múljak előbb, mondok, úgyhogy a blogbejegyzésekben belecsaptam végre a lecsóba.

Hogy szavamat ne feledjem: a villamosok közt a dupla-csuklós a „bengáli” névre hallgatott a hatvanas években. Hogy mért bengáli? Én úgy barkóbáztam, hogy szépen kanyarodik, mint egy nagymacska teste, de Kreutz Lacinál volt a pont megint: a nehézkessége miatt bengának csúfolták a monstrumot, s a benga állat nyomán szlengesedett tovább bengálivá a név.

Laci úgy emlékezett, hogy a 28-as vonalán járt a bengáli Pesten a hatvanasévekben. Biztos, ami biztos, messengeren bekérdeztem a Közlekedik a főváros könyv társzerzőjét, Legát Tibit, aki rábólintott, hozzátéve, hogy bengáli járt a 14-es vonalán is.

Ági és fiúk - Pompásan tujázunk - 5

Jegyzetek Zene