Pokoli aranykor

magyar-ifjusag-cikk-1981-ujhullam-cover

Szőnyei Tamás most közzétett cikkével is azt a „pokoli aranykort” idézzük meg, amit sokunk számára egy URH szám tett ebben a formában felejthetetlenné.

A szerző további két cikkével jövünk ki a közeljövőben, Szőnyei Tamás zenei újságírói pályájának indulását felelevenítve, s mindeközben egy flashmob váratlanságú, „vissza a jövőbe” hangulatú utazásra invitálva az olvasót, e pálya közelmúlt béli és jelenkori fejleményeit illetően.

Kikerülhetetlen említeni, a Kieselbach Galériában 2017-ben koncertek, beszélgetések és egy plakátkiállítás keretében bemutatott, szintén a Pokoli aranykor címet viselő kult-könyvet, a „NEW WAVE KONCERTPLAKÁTOK A ’80-AS ÉVEKBŐL BP. SZABÓ GYÖRGY ÉS SZŐNYEI TAMÁS GYŰJTEMÉNYÉBŐL” alcímű képzőművészeti albumot, melynek fényét külön emeli, legalábbis a szememben az, hogy Szőnyei Tamás a könyv számára közre bocsájtott plakátjai nagy részét sajátkezűleg szedegette le gondosan, a plakátok kikerülésével szinkronidőben, a köztéri falakról.

Hajdan, a nyolcvanas évek második felében magam is ragasztottam az Ági és (a) fiúk zenekar plakátjait Tóth Zolival, Spenóttal – aki az aktuális formáció zeneszerzője és gitárosa volt Dénes József Dönci mellett. Kalandos volt télvíz idején, hóban-fagyban, egyik kezünkben a ki-ki löttyenő tapétaragasztóval színültig telt vödörrel, a másikban szobafestő-pemzlivel, hónunk alatt plakát kötegekkel járni a sötétbe borult várost, fél szemünket a fel-felbukkanó rendőrökön, közterületeseken tartva. Egy szó, mint száz: aki már ragasztott házfalakra plakátot, az tudja, hogy nem egyszerű épségben leszedegetni őket, mondhatni, heroikus munka.

pokoli_aranykor

A Szőnyei Tamás cikkeinek apropóján még megemlíteném a szerző rendszerváltás utáni levéltári kutatásainak eredményét összefoglaló, a szocializmus egy korszakának zenésztársadalmát illető ügynökvilág hálózatát feltáró, 2005-ben megjelent művét – mely a Kontroll Csoport „Azt csinálok, amit akarok” számára utalva kapta a „Nyilván tartottak” címet, kulturális mémmé téve a dalszövegíró, Kistamás Laci zseniális verbális trükkjét: nyilvántartanak, nyilvántartanak: nyilván tartanak tőled.

  1. Azt csinálok, amit akarok Kontroll Csoport 3:29

Nyilván.

nyilvan-tartottak
Koncert Kultblog Zene